11C16_Les Grands Rangs Co-op Commercial Urban Renewal

Location:Saint-Roch, Québec City, Québec, Canada
Status:Completed in 2012
Budget:n/a
Area:320 m2 (3444 sq.ft.)
Certification :n/a
Awards:Mérites d’architecture, City of Québec 2013 – Heritage outside of a Heritage Site

Commercial Urban Renewal

The project for Les Grand Rangs Co-op (now known as the Fromagerie des Grondines) is located in the heart of the Saint-Roch neighbourhood, in Québec City and is designed to be a point where rural and urban life converge.  From the outset, this renovation project was designed based on the principles of sustainable development and the valorization of resources and materials. We focused on the different possibilities that wood offers to facilitate commercial redevelopment and create of a sense of harmony with the values that the Fromagerie extols.

The design for the space was largely inspired by this meeting of city-dwellers and small-scale farmers. The usage of wood, in all its varieties and finishes, helped to establish this contrast. As a result, the Fromagerie’s different commercial activities gravitate around a central area, its walls covered with reclaimed wood and presenting a vertical  decorative effect reminiscent of the quintessential barns characteristic of Quebec’s rural landscapes. Its simultaneously stripped-down and careful design creates a dialogue between the grocery and deli spaces, on all sides of the central volume, whose material quality is more refined. In this sense, only one variety of wood was used to build the furnishings in these spaces.   The overall effect is a friendly and harmonious atmosphere which perfectly blends with the building’s existing elements that were retained and restored. Since the Fromagerie sits on a prime street corner, close attention was paid to the exterior covering and openings. Wood was also chosen for these two elements to set it apart from the standard commercial building and promote responsible, economical and sustainable building practices.

In order to meet the project’s specific spatial needs, we developed a hyperfunctional design in close collaboration with future users. In this sense, the former co-op’s different commercial activities had to be clear for customers as soon as they walked through the door. The co-op’s corner location facilitated the task: the grocery area is located on the Rue Caron side, the deli area on Rue Saint-Joseph and the kitchen in the back of the premises. The design of the space itself was largely inspired by the meeting of rural and urban. On all sides of the rustic wood volume, the more refined grocery and deli areas create a material contrast through their polished finishes, integrated furnishings, glass and stainless steel equipment. The ensemble creates a friendly and integrated ambiance, all united by a unique, lush green coloured floor.

Since the co-op was still a tenant, we had to keep this constraint in mind when planning the commercial interior, which prompted us to focus on two components in our green building strategy: energy efficiency and choice of materials, the latter being strongly reinforced by the simultaneously functional and esthetic qualities of the different wood varieties.

La qualité globale de la conception, de la main d’oeuvre et de la construction

Redevelopment that optimizes the commercial area
Optimization of the space for integrated furnishings
Improved energy efficiency

Une approche bioclimatique de l’architecture

Optimal orientation for a commercial building
Natural cross-ventilation with opening windows

Une conception intégrée au site

Harmony in an urban context

Le choix des matériaux

Recovery of existing materials
Aesthetic use of reclaimed wood
Optimal usage of wood

Une enveloppe écoénergétique et efficace

High-performing envelope

Une gestion intelligente des ressources naturelles et énergétiques

Recycling of materials during construction

Confort, santé et esthétisme

User-friendliness
Atmosphere created through a sculptural reclaimed wood design

Publications